O nama

Ko smo mi

O namaDobro došli u Vrelo Miljacke

Restoran Vrelo Miljacke je poznat po izvrsnoj pastrmci sa roštilja, koja se uzgaja u našem vlastitom ribnjaku. Voda iz Miljacke je izuzetno čista, samim tim što iznad nas nema nikakvih domaćinstava koji bi tu vodu mogli zagaditi, a temperatura vode je uvijek ista i zimi i ljeti i iznosi 7 stepeni što pruža savršene uslove za uzgoj zdravih riba.

Alternativa za sve one koji ne jedu ribu, su mesne i veganske plate, salate i ostali domaći proizvodi.

Želimo da se svaki posjetioc osjeća dobrodošao i da provede ugodno vrijeme u prekrasnom ambijentu restorana, a obavezno i da prošeta do samog izvora Miljacke i prekrasnih vodopada koji se nalaze 100m uzvodno.

Dobrodošli u Restoran i ribnjak Vrelo Miljacke.

Istorija restorana

Restoran i ribnjak Vrelo Miljacke ima svoju dugogodišnju tradiciju i istorijat sa kojom se ponosimo. Osnivač restorana Milorad Vujičić, započeo je svoj radni vijek kao građevinski šegrt već u 16.  godini. S vremenom je postao građevinski poslovođa, a poslije toga i dipl. građ. ing. Radio je u poznatim sarajevskim firmama GP Bosna i Vranica na raznim rukovodećim mjestima i učestvovao  u izgradnji većeg dijela Sarajeva.

1974. godine Milorad i njegova supruga Radenka kupili su plac za izgradnju vikendice na kome se danas nalazi restoran. Ideja o izgradnji ribnjaka se polako i spontano rađala, da bi se već 80-ih godina započelo sa izgradnjom prvog bazena za uzgoj pastrmke.

Kako se tlo oko potoka uređivalo tako se iz jedne zarasle vododerine ukazivala ljepota prirode i otvarali se izuzeteno povoljni uslovi za stvaranje ribnjaka. Ribnjak je ubrzo postao popularno mjesto i sticao je posjetioce iz cijelog regiona. Svi gosti su uvijek bili ponuđeni domaćom rakijom, a bilo je i onih koji su zamolili da im se riba ispeče na licu mjesta. Tako je spontano i rođena ideja o izgradnji restorana. Građevinski materijal se pribavio i radovi su počeli  već 1991.

Za vrijeme rata Milorad je gradio restoran skoro od ničega. Sam je svojim rukama napravio bazene, mostove, kamene zidove i restoransku zgradu. Sa završetkom rata restoran je počeo sa radom spreman da primi svoje prve goste. Stoga se 1995. godina obilježava kao prva godina restorana sa kompletnom ponudom i svim uslovima za rad. Milorad i Radenka su 19. godina zajedno vodili restoran sve do 2014. kada je Radenka preminula Nakon toga je Milorad nastavio sam da vodi restoran sve do svoje smrti 2018. Umro je u 88-oj godini života. Danas se restoran nalazi u vlasništvu njegovog sina Gorana sa porodicom.